نقش جن در بيماري مبناي ديني دارد؟ چقدر شياطين مؤثر و مسلط بر ما میشوند؟
پاسخ اجمالي:
جن موجودي است داراي قابلیتهای ويژه که گروهي از آنها همچون ابليس، بهتنهایی و يا با مشارکت شياطين انساني، به آزار و اذيت و فريب مؤمنان میپردازند. ازاینرو، کاملاً محتمل است که انتشار ويروس کرونا و جهانشمول کردنِ آن در ميان بشر، از طريق اجنه رخداده باشد؛ چنانکه شيطان ايوب (علیهالسلام) را از طريق فقر و بيماري، آزار داد. البته مؤمنان با توکل به خداوند میتوانند بر اين مشکلات غلبه يابند و مکر شياطين جني و انساني را به خودشان بازگردانند.
پاسخ تفصيلي:
مستند به متون ديني، موجوداتي بهعنوان جن وجود دارند که ابليس يکي از آنها است و سپاه شيطاني از انسان و اجنه را تشکيل داده و عهد بسته به آزار و اذيت و فريب انسانها بپردازد. ازاینرو، اين پرسش شکلگرفته که آيا ممکن است اجنه شيطاني، بهتنهایی يا با مشارکت شياطين انساني، اقدام به توزيع ويروس کرونا کرده باشند يا نه؟ در ادامه، با ارائه مطالبي به اين پرسش پاسخ میدهیم:
جن موجودي است که هرچند مانند انسان داراي روح و جسم است اما از قابلیتهای ویژهای برخوردار است که در قرآن و روايات به آنها اشارهشده است. تواناییهایی چون ساختن سريع اماکن و ابنيه و يا جابجا کردن سريع وسايل ازجمله تواناییهای آنان است که در داستان حضرت سليمان ع به اين مسئله اشارهشده است. (1)
اين مسئله نشاندهنده آن است که اين موجودات داراي تواناییهای منحصربهفردی هستند.
همچنين در متون ديني نکاتي واردشده که نشان میدهد اين امکانپذیر انسانها از سوي اجنه مورد آزار و اذيت قرار گيرند، وجود دارد. بيماري و فقر حضرت ايوب (علیهالسلام) توسط شيطان نمونهای از اين آزار و اذیتهایی است که شياطين بر انسانها تحميل میکنند و با صبر و توکل به خدا میتوان بر آنها غلبه يافت. (2) ازاینرو بايد اين احتمال را پذيرفت که گاهي انسانها مورد آزار و اذيت جنيان قرار گيرند و حتي بیماریهای روحي به جهت اين آزار در انسانها ظاهر شود.
همچنين اين احتمال وجود دارد که گروهي از اجنه، بهتنهایی و يا با مشارکت شياطين انساني، به انتقال ویروسهای خطرناک به انسانها (مشابه با انتقال ويروس از حيوان به انسان) مبادرت بورزند و درنتیجه برخي از بیماریهای موجود در عالم اجنه وارد دنياي انسانها شود و يا به جهت قابليت حرکت سريع، برخي از بیماریها را در جهان انسانها گسترش دهند. اين احتمال دور از واقع نيست و مبناي ديني دارد؛ اگرچه بهصورت قطعي مشخص نيست که آيا واقعاً انتشار ويروس کرونا ناشي از اجنه شيطاني است يا نه.
مطلب بعدي اینکه اصولاً اين کارها به جهت در اختيار گرفتن بعضي از اجنه توسط برخي از انسانها است که متأسفانه سعي میکنند با تسخير آنها با روشهایی خاص، آنها را وادار به اذيت و آزار انسانهای ديگر کنند.
اما نبايد اين امر را به معناي تسلط شياطين بر انسانها تلقي کرد چراکه انسانها با پناه بردن به خدا و توکل به لطف و قدرت او، میتوانند بر مکر و فريب و آزار شياطين غلبه کنند. بر اساس متون ديني حدود تسلط شياطين بر انسانها، وسوسه قلبى و دعوت و بهتر نماياندن بديها و بالعکس است و جز اين تسلطى ندارند و کسى را به انجام کارى مجبور نميکنند و در قرآن مجيد هر چه در مورد کار آنها گفتهشده، به همين اصل برمیگردد: «وَقَالَ الشَّيْطَانُ لَمَّا قُضِيَ الْأَمْرُ إِنَّ اللَّهَ وَعَدَكُمْ وَعْدَ الْحَقِّ وَوَعَدْتُكُمْ فَأَخْلَفْتُكُمْ ۖ وَمَا كَانَ لِيَ عَلَيْكُمْ مِنْ سُلْطَانٍ إِلَّا أَنْ دَعَوْتُكُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ لِي ۖ فَلَا تَلُومُونِي وَلُومُوا أَنْفُسَكُمْ؛ و شيطان، هنگامیکه کار تمام ميشود، ميگويد: خداوند به شما وعده حق داد؛ و من به شما وعده (باطل) دادم و تخلّف کردم! من بر شما تسلّطي نداشتم، جز اينکه دعوتتان کردم و شما دعوت مرا پذيرفتيد! بنابراین، مرا سرزنش نکنيد؛ خود را سرزنش کنيد!» (3)
نکته آخري که لازم است در اينجا به آن اشاره شود اين است که اگرچه اصل ارتباط با اجنه و آزار رساندن و يا کمک گرفتن از آنها میتواند صحيح باشد اما اكثر كساني كه ادعاي ارتباط با اجنه دارند دروغگویان و شياداني هستند كه به فكر منافع شخصي خود و ارضاي هواهاي نفساني خود هستند و نبايد به آنها مراجعه كرد و نبايد به خواستههاي آنها تن داد و بزرگترین شاهد بر دروغ بودن ادعاهاي آنها اين است كه آنها قادر به حل مشكلات شخصي خود نيستند تا چه رسد به مشكلات ديگران.
نتيجه:
کوتاهسخن اینکه اين احتمال دور از واقع نيست که انتشار سريع ويروس کرونا در جهان، توسط شياطين جني انجامشده باشد؛ اما فعلاً بهصورت قطعي چنين چيزي اثبات نشده است. حتي اگر روزي اثبات شود شياطين انساني و جني با مشارکت يکديگر به چنين کاري مبادرت ورزيدند، اميد است مؤمنان با تلاش و کوشش و توکل بر خداوند، بر اين مشکل غلبه يابند.
پینوشتها:
1. سبأ (34) آيات 12-13.
2. مجلسي، محمدباقر، بحارالانوار، موسسه الوفاء، 1403 ق، ج 12، ص 350-351.
3. ابراهيم (14) آيه 22.
نظرات شما عزیزان: